BPA fri vattenflaska. Vad innebär det?

Spread the love

Det rekommenderas att man ska föredra BPA fri vattenflaska vilket kort och gott innebär att man ska välja en vattenflaska fri från industrikemikalier som BPA (Bisfenol-A). Denna kemikalie är inte något nytt vid tillverkning av plastprodukter- utan har funnits sedan 1960 talets som en tillsats vid tillverkning av plast. Tillsatsen gör att plasten förblir en termoplast med exceptional hållbarhet.

Vilka plaster använder denna kemikalie? Ser du en vattenflaska som är tillverkad av Polykarbonatplast, oftast förkortat PC eller Epoxiharts är det ganska säkert att BPA finns i flaskan.
Polykarbonatplast används i största delar i plast som ska användas för att lagra mat och dryck- där har vi vanligtvis vattenflaskan och matlådan.
PC marknadsförs även som kommersiella namn som: Makrolon, Hammeglass och Lexan.
Epoxi tillhör epoxiplaster och är baserad på reaktionsprodukten mellan Bisfenol-A och Epiklorhydrin. Epoxiharts har många kommersiella namn och Huntsman and Hexion är två kända namn. Denna plast används till största del som beläggning för insidan av metallprodukter som t.ex. matburkar, vattenflaskor (självklart) och diverse vattenförsörjningsledningar.

När man dricker från en flaska tillverkad av BPA plast är risken stor att plasten med tiden förlorar sin styrka och plast bryts ner och att BPA kan sippra in i drycken eller maten. Det finns ett hundral forskning som stryker detta beteende och därför är det rekommenderat att man köper just en vattenfri vattenflaska. Har man dock en vattenflaska med BPA så ska man undvika att utsätta den i värme som i diskmaskin eller mikrovågsugn eftersom värme bryter ner plast snabbare och BPA kommer läcka ut snabbare och i större mängder.

Långvarig exponering av BPA innebär hälsoeffekter som påverkar hjärnan och prostatakörtel hos barn, men även andra effekter som påverkar både vuxna och barn, som bland annat högt blodtryck, astma, depression, frätande tänder, minnesförlust och diverse hjärtsjukdomar.

Därmed sagt är ändå vattenflaskor med BPA lagligt och säljs i din dagliga varuhandel. Varför frågar du? I samma hundratal forskning som nämnt ovan stryker man att det faktisk ändå är säkert att få i sig små mängder BPA som förekommer i vissa livs-och dryck medel. Detta kan man tolka som att det är OK med små mängder BPA men är man orolig så bör man ändå välja en BPA fri vattenflaska eftersom små mängder av BPA från många produkter är stora mängder. Det innebär att om man dricker från vattenflaska med BPA, äter från matlåda med BPA och köper mat med plastförpackning med BPA så får man ändå i sig relativt med BPA i kroppen.  

Idag finns det många alternativ till BPA fria plaster. Ska man köpa en vattenflaska är det ändå rekommenderat att välja en BPA fri vattenflaska. Detta ger man genom att säkerställa att tillverkaren nämner att vattenflaskan är BPA fri. Nämner inte tillverkaren detta och du istället finner återvinningsnummer 3 och 7 på flaskan så är detta plast tillverkad med tillsatsen BPA.
Ska man ah en BPA fri vattenflaska köper man vattenflaskor av plast som inte tillverkad av PC eller epoxi eller vattenflaskor/behållare tillverkad av rostfritt stål eller glas och porslin.