Enkla stickknep för att skapa en vacker och unik pläd

Spread the love

Stickning är ett av de mest avkopplande och meditativa hantverken där du kan skapa vackra föremål och presenter med dina egna händer, nästan helt gratis dessutom. En av de mest populära stickprojekten är en pläd, som är både är praktisk och vacker. Det finns många olika tekniker och tricks som du kan använda för att göra din stickade pläd mer unik och personlig. I denna artikel kommer vi att gå igenom några av de bästa knep och tricks för att sticka en pläd.

  1. Välj rätt garn

Det första steget i att sticka en pläd är att välja rätt garn. Det är viktigt att välja ett högkvalitativt garn, gärna i ull som är mjukt och lätt att arbeta med. En av de bästa typerna av garn för plädar är merinoull, som är mjuk och värmande men ändå lätt att tvätta. Du kan också välja garn som är blandat med akryl eller bomull för att göra pläden mer slitstark och lättare att underhålla.

  1. Sticka med stora stickor

För att göra en pläd snabbt och enkelt kan du använda stora stickor. Ju större stickor du använder, desto snabbare kommer din pläd att bli klar. Dessutom är det enklare att använda stora stickor. Du kan använda stickor som är 10–12 mm för att skapa en mjuk och luftig pläd. Se bara till att välja rätt storlek på stickorna beroende på tjockleken på ditt garn.

  1. Använd en enkel stickteknik

För att sticka en enkel och snabb pläd kan du använda en enkel stickteknik som rätstickning eller slätstickning. Dessa tekniker är enkla att lära sig och gör att du kan sticka avslappnat och utan att behöva tänka på mönstret. Du kan också prova på att sticka i en spiral eller cirkulär form för att skapa en annorlunda och unik pläd.

  1. Lägg till textur med mönsterstickning

Om du vill lägga till lite textur till din pläd kan du använda en mönsterstickning. Det finns många olika mönster att välja mellan, från enkla ränder och rutor till mer avancerade blommor och blad. Du kan också prova på att sticka enkla kablar eller flätor för att skapa en vacker och unik pläd.

  1. Lägg till färg med flerfärgsstickning

Flerfärgsstickning är en annan teknik som du kan använda för att lägga till färg och liv till din pläd. Du kan använda olika färger av garn för att skapa ränder eller mönster, eller prova på att sticka med en flerfärgad tråd för en mer cool och dramatisk effekt. Det är viktigt att välja färger som kompletterar varandra och skapar en harmonisk palett.

  1. Avsluta med en fin kant

När du har stickat färdigt din pläd är det viktigt att avsluta den på ett snyggt sätt. avsluta med en enkel kant eller en mer avancerad kant, beroende på din personliga stil och färdigheter. En enkel kant kan vara att sticka några varv i rätstickning runt hela kanten, medan en mer avancerad kant kan vara en virkad eller stickad spets eller en udd kant.

För att skapa en virkad spetskant, börja med att virka en rad fastmaskor runt hela kanten av din pläd. Därefter kan du välja ett spetsmönster och virka efter mönstret tills du har skapat en vacker spetskant runt hela pläden. Om du vill ha en uddkant, kan du sticka flera rader med minskningar längs kanten av din pläd tills du har skapat en spetsig udd.

  1. Tvätta och blocka din pläd

När du har avslutat din pläd är det viktigt att tvätta och blocka den för att säkerställa att den är färdig för användning och behåller sin form. Följ tvättanvisningarna på ditt garn för att tvätta din pläd på rätt sätt. Blocka din pläd (***se nedan för förklaring) genom att fukta den lätt och sträcka ut den till rätt storlek och form på en plan yta. Låt den sedan torka helt innan du använder den.

*** Att blocka en pläd innebär att man formar och sträcker ut den till önskad form och storlek, efter att man har stickat den. När man stickar en pläd kan det hända att den blir lite sned eller att kanterna inte är helt jämna. Blockning hjälper till att jämna ut pläden och göra den jämn och symmetrisk.

Sammanfattningsvis finns det många olika stickknep som du kan använda för att skapa en vacker och unik pläd. Välj rätt garn, stickor och stickteknik för att skapa den pläd som passar din personliga stil och färdighetsnivå. Lägg till textur och färg med mönsterstickning och flerfärgsstickning, och avsluta med en fin kant för att göra din pläd helt unik. Slutligen, tvätta och blocka din pläd för att säkerställa att den håller formen och är redo att användas i många år framöver.