Fördelarna med tygpåse för shopping

Spread the love

Fördelarna med tygpåse för shopping

Väldigt snart kommer en plastpåse kosta allt mellan 3–10 kr på grund av nytt lagförslag om höjd skatt på plastpåsar. Samma påsar vi köper när vi handlar på den lokala butiken.
Detta lagförslag kan träda i kraft så tidigt som maj 2020 och där skatten kan höjas ju längre in på året.

Anledning till att man vill höja skatten för plastpåsar är ganska enkelt.  En skatt kan styra mot att antalet plastpåsar hamnar i naturen minskar. Plast bryts ned till mikroplaster under långa loppet som sedan tyvärr går upp i näringskedjan. Till slut hamnar det i naturen som i sin tur hamnar hos jordens alla underbara växter och levande organismer (där bland vår kropp och alla jordens härliga djur runtom).  

Som tur finns det en alternativ! Tygpåsar – here we come!

Tygpåsar har under en kort tid blivit en modeaccessoar och alternativ till plast-och papperspåsar.  En stor orsak är att tygpåse kan användas om och om igen under en mycket lång period. Dessutom bryts inte tygpåsar till mikroplaster som en vanlig plastpåse.
Att notera igen, tygpåse har blivit populär med tiden som en modeaccessoar och egentligen inte som en orsak för att vara en miljömedveten konsument. 

För att sammanfatta kort finns det stora anledning att köpa en tygpåse/tygväska/tygkasse (eller vad du nu vill kalla det) trots att det kostar mycket mera än en plastpåse (i längden billigare med tygpåse).

Här noterar vi fördelarna.

 1. Inte dyrt egentligen
  1. Billigare att använda som påse i längden
 2. Snygg som modeaccessoar
  1.  I dag används tygpåsar även som modeaccessoar. Tillskilland från traditionell plastpåse som oftast är vit/genomskinlig med en företagslogo så kommer tygväskor i olika färger, design, storlek och tryck. En tygpåse kan användas för mer än bara shopping, det kan egentligen användas till att bära allt möjligt- till skolan, till festen, till valfri destination.
 3. Praktisk
  1. Praktisk att ta med sig, tygpåse är mjuk, lätt och kompakt, bara att vika ned och ta med till din nästa shoppingrunda
 4. Miljömedveten
  1.  Shoppingpåsar av bomull, hampa eller jute är tillverkade av förnybara naturfibrer, till skillnad från propylen plastpåsar som är tillverkade av fossila bränslen som inte är biologiskt nedbrytbara. Denna tillskillnad från tygpåsar som är vävda av tråd tillverkad av växter som är biologisk nedbrytbar.
 5. Styrka
  1. Tygpåsar är otroligt mycket starkare än plastpåsar. Detta gör att åter-användingsgraden blir mycket högre. Enligt statistik från Sierra Club hemsida kan bomull eller hampa tygpåsar återanvändas minst 100 ggr. Denna tillskillnad från plastpåsar som går sönder ganska lätt efter 1-5 ggr pga. av slitage.

Hur är det då med soppåsar-och fryspåsar – påsar som är meningen att används flera gånger? Detta Omfattas inte om den förslagna plastskatten.