Tittar man på diverse
matlagningsprogram märker man snabbt att
deltagare som är aktiv i någon form av matlagning har förkläde på sig. Spenderar även du mycket tid i köket är det stor chans att även du har förkläde på dig. Däremot trots detta påstående finns det många kök som saknar förkläde- speciellt bland unga.
Förkläde är absolut inget dåligt och har många fördelar som hjälper till så mycket i köket. I denna artikel finner du många argument om varför varje kök bör ha någon form av förkläde och hur det hjälper dig.
Är du ute efter snygga och funktionella förkläden kolla då gärna upp vår webshop Qvikmart.com, kanske har butiken snygga förkläden som passar din stil.
Förkläde har som sagt många fördelar och är obligatorisk i de flesta restauranger världen runt. Anledningen är ganska självklart, det är en klädkod, hygieniskt stycke och även ett stycke skydd för den som arbetar med mat. Hemma däremot klassas förkläde mer som en dekoration eller ett stycke skydd.
Huvudsyfte med ett förkläde
Spill, spill och åter spill, detta är vad förkläde ska skydda dig ifrån. Huvudsyfte med förkläde är alltså att skydda dig från att få spill och fläckar på dina kläder. Sedan kan man även använda förkläde till mycket mer än så.
Förkläde så mycket mer än
huvudsyftet
Blir dina händer kladdiga/smutsiga är förkläde till stor hjälp, det är bara att torka av direkt på förklädet, då slipper du gå tvätta händerna varje gång du har rört vid något kladdigt/smutsigt.
Att ha på sig ett snyggt förkläde ger dig som bärare extra motivation
och tillhörighet då det mycket väl kan anses som en plagg-dekoration.
För företag används förkläde också för identifiering av anställda.
Ett skyddande barriär
Idag klassas förkläde mer som ett hygieniskt ändamål (än som bara ett skyddande plagg) då ett förkläde täcker framsidan av kroppen från orenheter. Genom att använda förkläde under tillslagning, servering och rengöring förhindrar man att damm, spill, smuts och annat skräp att tränga sig in i sina kläder. Förkläden funkar som ett skyddade barriär till sina kläder.
Visst är förkläde som gjord för matlagning men man
ska inte glömma att förkläde finns till för mer än för matlagning då förkläde i grund och botten är gjord för möjliggöring av hygienisk arbetsmiljö.
Varje bransch har sina egna krav på vilken typ av förkläden som ska användas i respektive
arbetsmiljö.
Tar vi t.ex. den medicintekniska industrin så finns det speciell
tillverkade förkläden som skyddar bäraren mot diverse strålningar- här pratar vi om röntgen givetvis. Går vi vidare till tillverkningsindustrin kan det krävas lite starkare material på förkläde för att bäraren ska kunna skydda sig t.ex. mot olja,
frätande ämnen, brandfarligt material eller metallspån.
För matlagning, målning, trädgårdsarbete funkar det givetvis bra med en vanlig bomulls/plast förkläde.

Foto: 3053328 /Pixabay
Förkläde med fickor
Att förvara saker är alltid bra! Förkläden med många fickor är aldrig dåligt. Ska man ha stora fickor eller små fickor är upp till vad bäraren ska göra. En kock föredrar ha fickor för plats för en handduk och lite annat köksredskap som kan komma till hands. En servitör däremot kanske föredrar en enkel men stor ficka för förvaring av pengar eller annat papper. En trädgårdsarbetare däremot kanske föredrar nån typ av hänge för verktyg och fickor för förvaring av frön.
Förkläde för alla åldrar
Största användare av förkläden är vuxna människor men vi ska inte glömma bort minstingarna. Liksom vuxna borde barn även ha på sig förkläde för att skydda sig mot smuts. Vidare kan förkläden uppmuntra barn att bli mer nyfiken på matlagning och en bra start på att man ska vara hygienisk i köket. Dessutom känner barn en tillhörighet om både vuxna och barn har förkläden vilket get en mer solidarisk uppmuntrande atmosfär i rummet.