Förvara mat och annat med återanvändbar förvaringspåse i silikon

Spread the love

Man behöver inte vara klassad som miljösmart bara för att man använder återanvändbara förvaringspåsar i silikon. Visserligen är det bättre för miljön med en återanvändbar förvaringspåse istället för en vanlig engångsplastpåse som du använder en gång och sedan slänger…som sedan kanske hamnar i havet…som fåglarna äter upp… och som sedan inte bryts ner i naturen…ja du förstår nog resonemanget!

Däremot har vi ju alternativ till detta som är lättare för både miljön och framförallt plånboken. Anledningen är givetvis att förvaringspåse i silikon kan användas oändligt många gånger – här pratar vi flera tusen gånger (vilket gör att du i långa loppet sparar pengar givetvis). Liksom tygpåse som ersätter plastkasse är förvaringspåse i silikon en sådan alternativ.
Förvaringspåse i silikon är trots dess enkla utseende och funktion faktisk multifunktionell. Det innebär att du kan använda silikonpåsen som fryspåse (givetvis!), matlåda, marineringspåse, kokpåse (se nedan) förvaringspåse för torra och blöta varor, eller varför inte som vattentät skydd mot elektronik.

Kokpåse nämndes innan, vad menas? Kan man koka påsen i 100 graders värme? Det är detta som är så fiffig med silikonpåsar. Påsen är tillverkad av (just det!) silikon som är ett material som tål temperaturer
-50 °C till +250 °C (OBS! Endast generell siffra- kolla med din tillverkare för just din silikonpåse). Detta kan jämföras med kokande vatten som är på 100 °C och ugn upp till 200°C. Alltså ska det gå bra att koka din silikon påse eller lägga den i ugnen för uppvärmning.
Då kommer frågan, varför ska man koka silikonpåse eller värma den i ugnen? Genom att koka en försluten silikonpåse (lämna gärna en liten öppning) eller värma det i ugnen bildas en vakuumtät påse som bevarar all smak och näring i råvarorna.  
En annan fördel är att det är lite enklare att koka på detta sätt- ta ut silikonpåsen med dess innehåll från frysen och lägg direkt i kokande vatten.

Silikon är vattenavstötande vilket även gör den perfekt som en vattentät förvaringspåse. Förvara allt från elektronik, mobil, medicin eller annat viktigt i den.

Olika tillverkare av silikonpåsar har sin egen design, men oftast är det till utseende en någorlunda genomskinlig påse med en enkel öppning som även lätt går att stänga med en lufttät försegling.