Hantering av mat – allmänna livsmedelssäkerhet tips – frågor och svar

Spread the love

Hantering av mat – allmänna livsmedelssäkerhet tips – frågor och svar

Hantering och lagring av mat är otroligt viktigt för att undvika att bli matförgiftad. Förvaras och hanteras mat på rätt sätt kan man undvika detta. Enligt livsmedelsverket insjuknar ca en halv miljon människor i Sverige i magsjuka årligen på grund av matförgiftning. Mycket av detta beror okunskap om hantering och lagring av mat.

Vi använder i dagens moderna samhälle många olika moderna redskap såsom mikrovågsugnen, kylen, bordsgrillen, brödrosten, luft fritösen m.m. som tillagningsredskap. Många gånger är dessa maskiner mycket pålitliga och resultatet blir oftast väldigt tillfredställande. Däremot hjälper inte dessa maskiner till att förbereda mat eller ta hand om mat efter tillagning likaså ta hand om det hygieniska under transport.

Här har vi samlat ett urval av frågor och svar om hur man säkert kan laga mat före och efter tillagning.

F= fråga               S= svar

F: Jag har förberett lite mat som jag tänkte äta under lunchrasten. Vi har inget kylskåp och använder endast mikrovågsugn för att värma maten. Hur kan jag säkert packa min matlåda?

S: Förvara maten i en matlåda, lägg matlådan i kylskåpet över natten. För att bibehålla en bakteriefri matlåda ska maten vara i ett varmt tillstånd (över 57,22°C) eller kall tillstånd (max 10°C). I detta fall eftersom matlådan inte ska förvaras i kylen innebär det att maten kommer att bli varm med tiden.
Vid temperatur från 5 till 57.22 uppstår en bakteriekultur och växer snabbast mellan 20°C och 45°C.
Lösningen är att förvara maten från kylen direkt i en isolerad lunchväska. Detta gör att maten bibehåller sin kylskåpstemperatur en längre tid (ca 2–3 h). Vi rekommenderar dock att du även förvarar en kylgel i lunchväskan vid längre förvaring. När du sedan har mikrovågsugnen tillgänglig är det bara att värma upp maten.
(Har du kyl på jobbet/skolan ska detta gärna utnyttjas.)

F: Jag har förberett lite mat som jag tänkte äta under lunchrasten. Vi har endast mikrovågsugn men jag vill inte använda den för att värma maten eftersom maten då smakar konstigt. Hur kan jag säkert packa min matlåda?

S: Att värma maten med mikrovågsugnen innebär att både konsistens och smak kan ändras. Dessutom kan vitaminer i maten dräneras vid övervärmning. Bästa metoden är i så fall att värma maten precis innan du ska lämna huset. Förvara sedan maten i en matlåda (gärna isolerad matlåda om det går). Detta i sin tur ska förvaras i en isolerad lunchväska. Det är den isolerade lunchväskan som kommer att se till att värmen bibehålls. Oftast klarar en isolerad lunchväska hålla en temperatur på ca 70°C i ca 1 h och ca 50°C i ca 3 h. Vill man att man ska hållas ännu längre är det rekommenderat att förvara en värmegel för att behålla en hög värmenivå i lunchväskan under en längre ti (3h+). Hur länge maten håller sig varm beror på lunchväskans kvalité, du får därför göra en mätning för att uppskatta hur länge din lunchväska klarar av att hålla värme.

Nomad Lunch.bag
Lunchväska
Foto av: Piutus Licens:license

F: Vi ska ha knytkalas, vad är viktigt att komma ihåg gällande livsmedelssäkerhet?

S: Knytkalas innebär att de inbjudna tar med sig egen mat. Maten förvaras sedan oftast på nån tallrik/platta/behållare. Använd i så fall rena behållare och redskap för att lagra och servera mat.
Ska plattan återanvändas se då till att den tvättas i varmt vatten gärna med diskmedel. Detta är särskilt viktigt om plattan tidigare innehöll rått kött eller skaldjur.

När det gäller kall mat bör den optimala temperaturen ligga på 4°C. Detta går att ordna genom att fylla behållare med isbitar. Ovanför isbitarna placeras behållare med den kalla maten. Alternativ är att lägga maten direkt på isbitarna. Se däremot till att tappa vatten när isbitarna håller på att smälta. Mat som kycklingsallad och desserter bör ligga i enskilda serveringsfat och inte nära rått kött. 

Varm mat bör hållas över 60°C, gärna runt 70°C. Värm maten innan placering på buffébordet.
För att upprätthålla värmen använd nån typ av ångbord, värmebricka eller spis med låg värme på för att bibehålla värmen. Ångbord kan man skapa genom att placera maten i en behållare som i sin tur placeras på en djup bricka fylld med varmt vatten, vattnet bör tappas av och fyllas på i jämna mellanrum. Givetvis ska maten ha lock för att behålla värme och motverka yttre förorening.  

F: Jag och mina vänner ska ut på en campingtur. Hur förvarar och tar vi mat säkert?
S: En campingtur innebär att man spenderar en viss tid utanför hemmet, bort från civilisationen och all el. Det är därför svårt att hålla maten varm utan värmekälla när du reser. En rekommendation är att man redan hemma förbereder dagen innan och packar maten ordentligt insvept i tex. folie papper och kyler maten i frysen under natten. Maten bör sedan förvaras i en kylbox där maten kan transporteras kall fri från bakterier. Rekommenderat är att använda en batteridriven kylbox med 230 V eller 12 V DC som gör den användbar i bilen och båten. Med en kylbox brukar man kunna uppnå en kylningsförmåga på 11–15 °C, vilket är helt ok.

Ett tips är att även förvara flera isolerade lunchväskor +kylgel inne i kylboxen. Detta gör så att maten kan kylas i ytterligare några timmar om kylväskan inte längre får ström i sig.
OBS! Blanda inte kall och varm mat i kylboxen, försök ha samma temperatur på både mat och dryck.

Blå kylbox mitt i värmen. Photo: Lawrence OP Licens:license

Vätska är viktigt. Drick inte vatten från en sjö, bäck eller hav, oavsett hur rent det verkar. Ta med flaskvatten eller kranvatten för att dricka.

Vill man inte släpa med sig en tung kylbox eller ta med sig lunchväska finns andra alternativ. Framsteg inom livsmedeltillverkning har gjort att det finns alternativ mat som varken behöver kylas eller förpackas ordentligt. Här pratar vi bland annat om torkad mat. Dessa inkluderar torkad kött av olika slags, torkade nudlar, energibar, torkade frukt och nötter men även bröd. Dessutom finns konserver som är händig att ha med sig vid camping, detta omfattar bland annat, konserverad skinka, nötkött, korv, kyckling, fisk, bönor, majs etc. Går vi vidare har vi pulveriserad mat, detta inkluderar mjölkpulver, potatis och rotmos, diverse ”shaking mat”, som t.ex. Plenny Shake.

Ska maten värmas rekommenderas att man tar med sig en bärbar campingspis, bärbar grill eller helt enkel tillaga maten över öppen eld. Se då till att ha med någon form av kastrull eller panna. Alternativt sticka vid grillning.

F: Vilka är de viktiga sakerna att komma ihåg om livsmedelssäkerhet?

När man lagar mat och förbereder mat är det viktigt att tänka på matsäkerhet. Lägg nedan grundläggande tips på minnet för säkrare matlagning.

Renhet– Både händer, verktyg och ytor bör vara rena
Separering– Skilj på rått kött och äggprodukter från kokta livsmedel för att undvika korskontaminering.
Rätt temperatur– All typ av rått kött inklusive ägg ska tillagas ordentligt. Använd en mattermometer om du är osäker om livsmedlet har uppnått önskad temperatur. Detta säkerställer att skadliga bakterier försvinner från maträtten.
Förvaring– Efter tillagning, om maten ska sparas, transporteras eller stå i öppen miljö se då till att förvara rätt, tex i kylen, i ångbad eller i en isolerad lunchväska/kylbox.

För mer information om matsäkerhet -och livsmedelshygien hänvisar vi till livsmedelsverket.