Hur man syr en tygpåse/tygkasse

Spread the love

Plastskatten höjs med flera hundra procent och det är bokstavligt talat riktigt dyrt i längden att köpa plastpåsar. Tygkasse är den självklara ersättaren- inte just för att den är mer miljövänlig, men snarare att tygpåse är billigare i längden och här för att stanna!

Visserligen kan man som allt annat köpa på sig tygpåsar, allt från billiga (tråkiga) tygpåsar till design tygpåsar eller vanliga tygpåsar med snyggt tryck. Sedan har vi även DIY (Do-it-Yourself) trenden där man själv kan sy en egen tygpåse som man behagar.

Priset för att sy en egen tygkasse
Om det blir billigare att sy en egen tygpåse återstår att se, det beror givetvis på vad för tygmateriel, mönster och kvalité man vill ha. Det lär ändå kosta en del i slutändan då tyg köps i meter vara. Resultat är dock en helt annan sak- man vet att man använder en tygkasse man tillverkat själv alltså en hög nöjdhetsfaktor.

Här nedan har jag hittat en lista med guider på hur man syr en tygpåse/tygkasse.
För den som inte har problem med engelskan är de internationella versionerna att föredra enligt mig då de är en aning tydligare. Låt oss dock börja med den del svenska alternativ som också är riktigt bra!

Länkar:

Pernillaskreativa tygpåse
Pernilla har insett att plastpåse är ute och tygpåse är inne. Pernilla har använt tygpåse i fyra år och är hur nöjd som helst med tygkasse framför plastpåse. Här visar hon steg för steg hur det går till att sy en tygpåse. Videon är underbar att titta på och hon förklarar allt eftersom.

Lär dig sy en tygkasse av Pernillaskreativa

DiySweden tygpåse
Här redogör bloggaren Katarina olika DIY koncept. Bloggen, en pyssel- och bakblogg har en utmärkt guide på hur man enkelt kan sy upp en tygkasse som man kan använda året runt. Med vaxad tyg, sax, tråd, några mallar och en symaskin ”trollar” hon fram en tygpåse.

DiySweden tygstrandkasse

Davidssons tygpåse
Yvonne, skribenten bakom bloggen beskriver färgrikt med både bild och instruktion hur man syr en tygkasse. Följer du denna instruktion tar det ca 36 steg för att färdigställa en tygpåse.

Yvonnes fina tygpåse

Heimlagasyblogg tygpåse
Heimlaga betyder hemmagjord. Detta är precis vad bloggen handlar om.
Har du någonsin sytt en tygpåse med hjälp av mjölkförpackning? Inte? Då ska du kicka på denna blogg. Här använder bloggaren en mjölkförpackning för att trycka upp botten på en hemmagjord tygpåse.

Heimlagasy tygpåse

IKEA tygpåse
IKEA har en relativt enkel instruktion med rubriken ”Så syr du  en tygpåse”. Enligt instruktionen ska du kunna sy ihop en tygpåse på bara sex steg. Allt du behöver är metervara, måttband, sax, nål, bomullstråd och en symaskin.

Folkbildning tygpåse
Ingrid Sturesson har via sitt inlägg på folkbildningsnätet laddat upp en instruktion hur man enkelt kan sy en klassisk tygkasse med foder. Klicka på PDF filen i artikeln för att ladda ned Ingrids instruktion.

Sarakansjälv tygpåse
Här har Sara sytt en tygkasse modellerat efter en helt vanlig plastkasse. Detta har hon gjort genom att klippa isär en plastpåse som mall. Tygpåsen är tillverkad av två olika tyg med olika mönster men av samma tunna bomullstyg-material. Denna typ av påse är bra att ha om man vill vika ihop den då den tar minimal plast är den ideal som påse i påse.

Sara kan själv tygpåse

Sonisorbet tygpåse
Här får du lära dig sy en tygkasse med innertyg och en liten ficka. Guiden är väldigt beskrivande och ger intryck att det verkar vara ganska lätt att sy ihop en tygpåse.

Sonisorbet tygpåse

Internationella versioner

Crafster tygpåse
En forumanvändare med användarnamnet queenofdiy har gjort en relativt välinformerad forumsinlägg med bra bilder på hur man syr en egen tygpåse med hjälp av en vanlig plastkasse. Instruktionen är mycket god då den har gott om steg-för-steg bilder och textbeskrivning för varje bild.

Crafters version av tygpåse

Sewwhatalicia tygpåse
Enligt bloggaren Alicia så ska du kunna sy en tygpåse på bara 15 minuter. Givetvis stämmer detta för en erfaren sömmerska eller efter ha sytt en tygkasse efter flera försök.
Inlägget beskriver otroligt detaljerad hur du ska gå tillväga, allt från material du ska använda till hur du syr. Som bonus finns även en lång instruktionsvideo som hon gjort.

Alicia visar dig hur man syr en enkel tygpåse