Washitygpåse

Japansk Washi papper nu som tygpåse

Spread the love

Washi är ett japansk ord för ett typ av papper som generellt är mer härdig än vanlig papper och används oftast i papperskonst (origami). Materialet är noga bearbetat vid tillverkning och kommer ursprungen från gampi trädet. Det är först för några år sedan materialet tog steget längre för att även bli klassad som tyg.
Tidigare var Washi endast tillgänglig som papper där tillverkningsmetoden är så speciellt att UNESCO registrerade hantverks-tillverkningsmetoden som en Immateriellt kulturarv.

Bild: WACCA JAPAN – Tygpåse av Washi

Det är alltså nu möjligt att tillverka kläder, plagg och tygpåsar av Washi.
Ett företag som tagit till sig detta är WACCA JAPAN, ett företag som specialiserar sig på washi papper. Genom att använda washityg har dem gjort sin egen kollektion av väskor- Washitygväskor och Washitygpåse!

Hur har dem då lyckats tillverka hållbara påsar av papper? Hemligheten med dessa väskor är att det nyligen uppfunna tyget är tillverkat genom att applicera flera skikt av washi ovanpå varandra. De är enkla men snygga, och framförallt väldigt lätta (de är ju av papper), de är också hållbara och vattentäta.

Bild: WACCA JAPAN

Att förvandla det traditionella japanska papperet till en modegrej är inte bara genialt, det är ett annat sätt att bevara det handgjorda hantverket för kommande generationer. Huruvida om det finns att köpa i Sverige är oklart.