Köp av vattenflaska tips och råd!

Spread the love

Vilka faktorer ska man titta på när man ska köpa en vattenflaska?

Att gå på gymmet eller löprundan utan vattenflaska är som att köra bil utan drivmedel.
Här nedan finner du en del vattenflaskor som är värt att införskaffa.

Men vilka faktorer ska man titta på när man ska köpa en vattenflaska? Vi reder ut detta här och nu!

Material

Vattenflaska finns i olika varianter, design och färger tillverkad av olika företag. Vattenflaska är vanligtvis antagligen tillverkad av plast, metall (självklart rostfritt stål!) eller glas som alla har för -och nackdelar. 
För att generalisera är det ganska självklart att majoriteten av alla vattenflaskor som säljs är av typen plast just för att den är tålig, lätt och praktisk att ta med överallt En del plastvattenflaskor klarar även av varmt vatten men håller inte värme eller kyla särskilt länge (utan isolering). Nackdelen är att plast är tillverkad av material som inte är nedbrytbar (inte miljöhållbar) och plast slits ut med tiden (som påverkar styrkan och sprödhet, kan spricka och krympa med åldern). Detta innebär också att smak och lukt från plasten kan överföras till din dryck.
Detta till skillnad från vattenflaska av metall och glas som är tillverkad av fasta material som slits ut relativt lite under åren.
En rostfri vattenflaska är däremot till skillnad från vanlig plast-vattenflaska oftast om inte alltid tillverkad med isolering. Detta gör givetvis att vattenflaskan håller dina dryck kalla eller varma. Att flaskan är tillverkad i materialet metall gör den dock oönskad som slit och släng vattenflaska eftersom vattenflaska av metall är något tyngre än plastvattenflaskan och därmed enklare att utsätta sig för repor och bucklor.
Notera att den bästa rostfria vattenflaskan är den typ som har både invändigt och utvändigt rostfritt stål, detta så att flaskan inte rostar på både sidorna.
Hur är det då med glasvattenflaska?? Säkrare att dricka ifrån (smak och lukt från glasflaska överförs inte till din dryck)? Kan användas i flera år utan att brytas ner. Ja, dessa två fördelar är glasvattenflaskan starkaste argument. Å andra sidan är den ömtålig (kanske inte så bra att ta med på äventyr), håller inte isolering bra-).

Storlek och tyngd

Vattenflaskor kommer i olika storlekar och variationer, stora, små, slanka, breda osv, vilken som passar dig är givetvis upp till vad du ska använda vattenflaskan till. Olika tillverkare har olika mått och storlek kan variera kraftigt. Däremot kan man lugnt konstatera att de flesta vattenflaskor brukar vara något 500ml upp till 1 L och vanligtvis 200-300 gram. Det man även kan konstatera är att standard (mindre) vattenflaskor brukar möjliggöra tunnare vattenflaskor och något snyggare design. Munstycket brukar även vara av typen smalare öppning. Detta till skillnad från breda vattenflaskor som föredras när man vill kunna fylla i mycket vätska med eller utan is. Dess munstycke brukar vara bred för snabbare kunna fylla vätska eller större bitar is.
Det är även en fördel att välja en vattenflaska som är designad så det är greppvänlig. Oftast gärna något smalare på mitten av vattenflaskan- så att man med hela handen kan hålla den säkert medan man t.ex. springer.

Munstycke

Vattenflaskor brukar komma i varianten smal öppning eller bred öppning med öppning som;

Tryckpip- dra upp för att öppna munstycket och ner för att stänga. Fördelaktig om man vill dricka genom att hålla en hand och med tänderna öppna och stänga.


Drickpipen- pip finns inbyggd i munstycket, oftast kan denna stängas med ett inbyggd lock.


Sugrör- En del vattenflaskor har munstycke med inbyggd sugrör, oftast lätt böjbar. Sugrör är bra om man dricker mycket sura drycker, det förebygger frätskador på tänderna.


Skruvkork- vattenflaskor med skruvkork har ingen munstycke, där e vattenflaskans öppning dess munstycke. Detta är bra för snabb få in sig vätska och dessutom snabb vid påfyllning.

Vilket munstycke som är bäst är upp till användaren själv, vissa tycker ena är bättre än andra, gäller att själv testa.

Lock/ stängningsmekanism

Om man vill skydda munstycket från kontamination är ett lock ett måste. Det vanligaste är en helt vanlig lock som sätts på vattenflaskans huvud. För mer avancerat finns även fliplock, denna lock kan enkelt öppnas och stängas i ett moment och med en hand.
Det är även viktigt att kolla så att det finns någon slags av membran i locket, då det hjälper till att försluta så att inget vätska kommer ut från munstycket när man klämmer hårt på flaskan. Membranet har som funktion att även göra det enkelt att dosera önskad mängd vätska.

Miljö

Vanlig plastflaska är inte nedbrytbar. Man ska därför om man kan försöka välja en plastvattenflaska av biologiskt nedbrytbar karaktär. Detta innebär att om flaskan på något vis hamnar i naturen så kommer plasten brytas ner och komposteras till biogas och biomassa. Detta i sin tur ger näring till jorden och således absorberas flaskan långsamt av naturen.

En del vattenflaskor (särskilt äldre) härdas med kemikalier BPA, Phtalater eller Bisfenol A. Detta är skadliga ämnen där forskning visat att de kan ge skador på nervsystemet, riskzonen är större för barn.
Att värma en vattenflaska som innehåller BPA innebär att man låter ämnet sippra ut i vattnet och vidare till kroppen vid förtäring. Av denna anledning bör man kolla upp och välja en vattenflaska som är BPA-fri.

Glas samt rostfritt stål går att smälta om och återanvändas.  Dessa två materia är även mycket beständigt material så det kan dröja flera tusen-miljoner år innan det bryts ned.

Diskmaskin och rengöring
Oftast kan nästan alla slags av vattenflaskor tvättas i diskmaskin undantag vattenflaska av aluminium som oftast inte klarar av diskmaskinstvätt.  Kolla noga med din tillverkare innan.

Elektropolerad inredning är även att föredra då det är en säker och giftfri process som gör det enkelt att rengöra.