Lunchväska ger fräschare måltider

Spread the love

Lunchväskor borde användas av alla som tar med sig hemlagad mat till jobbet, picknicken, fritidsaktiviteten eller annan plats utanför hemmet.
Det finns stora fördelar med att använda (isolerad) lunchväska för förvaring av mat, .t.ex. för att behålla konsistensen på maten eller hålla maten fri från bakterie. Trots det är det en mindre mängd av människor som använder lunchväska vid förvaring av mat. Detta kan till stor del bero på okunskap eller att man inte helt enkelt bryr sig om sitt välbefinnande.

Oavsett om det är sommar eller vinter behöver mat transporteras från destination A till B. Det kan t.ex. vara transport av matlåda från hemmet till jobbet eller från hemmet till fritidsaktiviteten.
I många fall sker det praktiska med förvaring av matlåda i tygpåse, plastkasse eller förpackad i tunn plast folie/brunt papper (speciell för mackor). Detta är acceptabel men inte optimalt för hygien då temperaturförändring sker. Vid temperatur från 5 till 57.22 uppstår nämligen en bakteriekultur och växer snabbast mellan 20°C och 45°C. Det är mellan dessa temperaturer din mat kan bli attackerad av bakterier.

Vi skiljer på kall mat och varm mat. Varm mat är t.ex. köttbullar med mos och kall mat t.ex. kycklingsallad. Både behöver vara inom en viss temperaturintervall för att hålla sig hygienisk.
En isolerad lunchväska eller som det egentligen heter termisk isolerad lunchväska klarar både kall och varm mat. Hur en isolerad termisk lunchväska fungerar teoretisk skrev vi i en annan artikel. Kort sammanfattat använder sig en termisk isolerad lunchväska sig av många lager material samt reflekterande material för att bevara värmen.

Kall mat + isolerad lunchväska= sant
Mat som ska äts kallt ska förvaras i frys, optimal temperatur är 4°C och högst 8°C. När du tar ut maten från kylskåpet kommer den långsam att gå upp mot rumstemperatur för att stabilisera sig på den nivån. Detta innebär något mellan 21-23°C. Bakterier kan nu enkelt uppstå.
Förvarar du maten tagen från kylskåpet i en isolerad lunchväska håller sig temperaturen kall i ca 3 h timmar med en temperatur på max 10°C. Är lunchväskan placerad inne i kylskåpet med maten håller maten 3h+.

Varm mat + isolerad lunchväska= sant
Ska maten ätas varmt vill man gärna ha en temperatur på lägst 60°C under hela varmhållningstiden.
Rådet är därför att man värmer maten och lägger det direkt i en matlåda och sedan in i en försluten isolerade lunchväska. En temperatur över 60°C bör hållas i ca 1 h och en temperatur på ca 50-55 grader bör hållas i ca 3 h.

Varm och kall mat som äts efter 3+ timmar
Generellt håller isolerade lunchväskor värme eller kyla relativ bra i ca 3 timmar. Detta innebär att allt efter är ökad risk för bakteriekultur. Detta kan motverkas genom att man stoppar i nån form av kylgel alternativt värmegel i lunchväskan. Med gelen kan man behålla det kalla eller varma i flera timmar. Återanvändbar kyl/värmegel kan värmas eller frysas gång på gång vilket är otroligt praktisk och hållbar.

Lycklig måltid!