Skyddmask mot Corona COVID-19 virus – funkar det? – allt du vill veta!

Spread the love

Den kirurgiska ansiktsmasken har blivit en symbol för hela världen just nu.

Corona viruset (CoV) eller som den egentligen heter COVID-19 sprider sig runtom i världen just nu.
Viruset, klassad som en droppsmitta (smittar via t.ex. hostningar eller nysningar) är en del av CoV familjen som kan orsaka sjukdomar från förkylning till svårare sjukdomar vilket enligt statistik främst drabbar äldre personer (60+) men även alla andra åldrar.

För att skydda sig mot att bli smittad har t.ex. folkhälsomyndigheterna i Sverige gjort rekommendationer vad man bör göra. För att citera ” Allmänt förebyggande åtgärder mot smitta är att tvätta händerna ofta, undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.”

Sedan har vi det där med munskydd
För att skydda sig mot COVID-19 har många världen runt bunkrat upp sig med munskydd & desinfektionsmedel. Trots att många har köpt på sig en stor del munskydd (för att spara hemma!) är det inte alltid så att det utnyttjas till fullo. Anledning kan mycket väl bero på att användning av munskydd publikt inte är ett vanligt fenomen i västvärlden – speciellt här i Sverige. Mycket kanske på grund av att man inte vill bli uttittad eller få folk att tro att man är nojig. En annan anledning kan bero på att folk runtom kan tro att du just bär på en smitta när du har på dig munskydd, vilket kan resultera till en form av diskriminering – gå inte nära mig. Detta kan jämföras med hur det är i vissa delar i Asien, främst syd -och öst Asien. Där är det ganska vanligt med att ha munskydd publikt, man blir varken uttittad eller anses vara nojig bara för att man har på sig munskydd. Där har man på sig munskydd för att skydda sig själv men också för att inte smitta andra. Här i västvärlden använder vi munskydd för att själva inte bli smittad. Kanske är det dags för oss i västvärlden att tänka lite som i Asien- skydda dig själv och andra, det är OK att bära munskydd publikt – det är trots allt pandemi tider nu!

Funkar verkligen munskydd mot virus?

Det sker delade meningar om munskydd har någon effekt mot COVID-19. Ska man gå på Folkhälsomyndigheternas bedömning så ska ett vätskeavvisande munskydd ofta ge ett tillräckligt skydd (om det används tillsammans med skyddsglasögon och visir).
Sedan har vi andra medier som menar på att munskydd inte alls fungerar eftersom viruset smittas som en droppsmitta vilket innebär att bakterier och virus kan leva kvar i skyddsmask genom den vätska som finns där från din eller annans andning.

Givetvis ska man ta debatten om munskydd verkligen fungerar mot COVID-19 med en nypa salt. Man kan ju fråga sig om en del hälsoexperter som menar på att munskydd inte ger något skydd har någon dold agenda? Kanske har dem som uppgift att se till så att allmänheten inte köper slut på munskydd eftersom vården behöver dem mer än allmänheten.  Trots allt har det visat sig att vården just nu har slut på material – inklusive munskydd.
Om man fortfarande är tveksam om munskydd fungerar så är svaret givetvis upp till dig själv men tänk på att doktorer, kirurger, tandläkare har använd munskydd i årtionden och vi får anta att dem gör det för att dem är utbildade och vet att det funkar! Även om munskydd inte fungerar 100% så ger det i all fall en viss skydd, tester har faktisk visat att munskydd och respirator skyddar mot virus.

Vilken munskydd rekommenderas?

Som nämnt i artikeln ovan så ska vilket munskydd som helst fungera någorlunda så länge det har en vätskeavvisande skydd.

Vanligaste munskydd som rekommenderas av många experter och intuitioner är just en kirurgisk mask. En kirurgisk mask är en engångsanordning som skapar en fysisk barriär mellan bärarens mun och näsa och potentiella föroreningar.
Kirurgiska masker är tillverkade i olika tjocklekar och med olika förmågor att skydda dig från kontakt med vätskor. Dessa egenskaper kan också påverka hur lätt du kan andas genom ansiktsmasken och hur väl den kirurgiska masken skyddar dig.

Foto: Wikipedia -kirurgisk mask


En annan rekommendation är N95 respirator som är ett andningsskydd som är utformad för att uppnå en mycket nära ansiktspassning (mycket tätande runt näsa och mun) och mycket effektiv filtrering av luftburna partiklar.

Då N95 oftast är mycket dyrare föredrar många en kirurgisk mask, men vad är likheterna mellan kirurgiska masker och N95 respirator som andra masker inte har? Både dessa två produkterna testas för vätskebeständighet, filtreringseffektivitet (partikelformig filtreringseffektivitet och bakteriell filtreringseffektivitet), brandfarlighet och biokompatibilitet. De är även munskydd som inte ska delas eller återanvändas.

Foto: Wikipedia – andningsskydd med FFP3 filter ( N95 respirator kan även se ut som på bild fast med N95 filter på)

OBS! Att det är skillnad på andningsskydd och munskydd. Normala andningsskydd skyddar oftast just bara mot damm och ångor! Ska du ha andningsskydd så måste de innehålla klass P3 eller FFP3 filter (virus, bakterier och svampsporer filtreras genom andningsskyddet). 

OBS! Att munskydd ej skyddar mot luftburen smitta (virus i luften) eller mot föroreningar. De skyddar dock mot droppsmitta. COVID-19 smittas via droppsmitta.

OBS! En lös monterad munskydd ökar risk för smitta, se till att det sitter ordentlig och tät vid användning för maximal effekt.

För mer info om vad folkhälsomyndigheterna säger om Corona viruset rekommenderar vi deras speciella hemsida för COVID-19

Titta även på denna video av SVT: Så använder du munskydd och andningsskydd mot corona
(Notera att experten i videon menar på att allmänheten inte behöver munskydd då vården behöver dessa.)