Tygkasse med tryck – tryck din egen tygpåse

Spread the love

Vi guider dig hur man trycker egna tygpåsar hemma med endast skrivare

Tygkassar finns i flera varianter i olika färger, storlekar och former och till detta även tusentals av olika avtryck. Tygkasse kan man köpa lite överallt, hos oss på Qvikmart eller hos en annan återförsäljare.
För dig som har rätt verktyg hemma kan du faktisk tillverka en egen tygkasse med tryck. Det är faktiskt inte så svårt som du tror. Det svåra är egentligen processen att tillverka en snygg tygkasse.
I denna guide ska vi gå genom hur du enkelt kan göra ett avtryck på en tyg kasse. Vi förutser därför att du redan har en tygkasse redo att använda, om du inte har det kan du köpa en färdig tygpåse eller helt enkelt ta den långa vägen och sy en själv.

Att göra avtryck på tyg är inget nytt och det har man faktisk gjort sedan länge, de tidigaste överlevande exemplen att trycka på tyg kommer från Kina någon gång år 220 efter Kristus. Tekniken har givetvis utvecklats enormt och det är idag hur enkelt som helst att göra avtryck på tyg.

Det finns många olika tekniker för att göra avtryck på tyg, De mest vanligaste är ” screen printing” samt ”heat transfer printing”. Här använder vi det engelska uttryck då det är väldigt representativ.

I denna guide ska vi koncentrera oss på ”heat transfer printing” eftersom detta är vad vi tycker är mest effektiv och enkel och passar bäst till vinyl grafik. Använder man screen printing får man en helt annan utseende och struktur på trycket.

Förberedelse: verktyg & maskiner

För att trycka en tygkasse med tryck krävs följande verktyg/maskiner/material:

1x färgbläckstråleskrivare, gärna med hög utskriftupplösning. Laserskrivare funkar också men dess utskrift papper är dyrare och svårare att få tag på.

1x värmepress, t.ex. från Secabo, OKI, HP eller liknande tillverkare. Ska du bara göra en st. som ett roligt projekt kan du använda ett vanligt strykjärn, resultatet blir ok, inget mer.

1x canvas tygpåse utan tryck (givetvis). 100% bomullmaterial rekommenderas men andra tyg material med bomullmix funkar också. T.ex. 50% bomull och 50% polyester.

1x värmeöverföringspapper (använder du laserskrivare, se till att det är laserskrivarkompatibel)
Detta papper heter även transferpapper eller heat transfer papper i vissa affärer.

1x kraftpapper (brunt papper av 100 % oblekt pappersmassa, sånt som används till paketinslagning).
Ska även gå med bak papper/silikon papper. Värt att notera är att det brukar ingå papper vid köp av värmeöverföringspapper.

1x bild/ motiv eller text som ska tryckas på tygkassen

Produkt: Värmepress
Foto: Wikipedia

Steg 1: Färdigställ ditt motiv

Har du en egen digital bild, text eller motiv är detta givetvis toppen. Detta innebär att du är redo att skriva ut designen för tryck på tygkasse.

Har du en design eller textmotiv men ingen digital format av detta kan du kan du anlita en frilansare för ca 50–150 kr som kan hjälpa till med att digitalisera din bild. Här är det viktigt att du talar om för din frilansare att bilden bör sparas som en vektorbild eftersom vektorgrafik är skalbara utan att kvaliteten försämras. Frilansare går att hitta bland annat hos: Fiverr, 99designs eller Upworks.
Ett kostnadsfri alternativ är att söka efter en tjänst/ app som kan konvertera vanlig bild till vektorgrafik, t.ex. vectormagic.com. Genom att endast ladda upp din bild kan du kostnadsfri konvertera till en vektorgrafik. Det kanske inte blir det bästa men funkar för dig som inte är kräsen.

Har du ingen egen design kan du alltid köpa färdiga design med licenser från olika artister.
Testa hemsidor som:
Buytshirtdesigns
Vectorstock
Vexels
Designcuts

Steg 2: Välj rätt tygkasse och material

Avtryck gör sig bäst på 100% bomull eftersom materialet tenderar att absorbera bläcket lättare än konstgjorda tyger. Ju mer som absorberas desto bättre och tydligare tryck. Det går däremot även bra med material som har bomullmix eller syntetiskt material som Nylon, Polyester samt Lykra. 

Qvikmart tygpåse
Reklam: Qvikmart tygpåse

Steg 3: Välj rätt värmeöverföringspapper

– Bläckstråleskrivare har två typer av papper

Det finns två typer av värmeöverföringspapper, ljust och mörkt. Det är viktigt att du väljer rätt papper för rätt bild.

 • Ljust värmeöverföringspapper ska användas för tryck på vit bakgrund
  • OBS! spegla alltid din grafik innan du skriver ut 
 • Mörkt värmeöverföringspapper ska användas för tryck på svart/mörk bakgrund
  • OBS! du behöver inte spegla din grafik innan du skriver ut 

Använder du bläckstråleskrivare ska du införskaffa dig värmeöverföringspapper för just bläckstråleskrivare då dessa är designad för att hålla vått bläck. Använder du i stället laserskrivare måste du införskaffa värmeöverföringspapper för just laserskrivare då dessa är designad för att hålla toner.

– Laserskrivare har egna värmeöverföringspapper

 • Enfärgad laser värmeöverföringspapper ska användas för tryck på vit ljus/mörk bakgrund
 • Full färg värmeöverföringspapper kan även den användas på vit ljus/mörk bakgrund men har mer av samma egenskaper som värmeöverföringspapper för bläckstråleskrivare.
 • Vit toner värmeöverföringspapper ska användas för laserskrivare som använder sig av vita toner. Skriver ut i alla färger, inklusive vitt samt på mörka och genomskinliga material.

Här noterar vi igen att det är svårt att få tag på överföringspapper för laserskrivare i Sverige som inte kostar mycket, man får kanske söka sig till utländska aktörer.

Foto: värmeöverföringspapper, wikiHow.

Steg 4: Förbered utskrift

Nu förutsätter vi att du har din design redo för utskrift. Vi förutsätter även att din design är en vektorgrafik sparad som antagligen PDF fil, EPS eller AI fil. Detta innebär att bilden är högupplöst och redo att bli utskriven. Du kan använda Windows inbyggda mjukvara för att skriva ut eller annan mjukvara.
Innan du skriver ut din bild i full färg kan det vara värt att testa skriva ut ett utkast på vanligt kopieringspapper för att se att färgen, vinkeln samt storleken på designen blir som önskat. När du testat klar ska utskriften skrivas ut med värmeöverföringspapper med högsta färgåtergivning. Låt sedan utskriften torka någon minut. Klipp därefter bort kanter som inte ska vara med vid tryck.
OBS! Kom ihåg att spegla bilden rätt vid tryck på ljus bakgrund, alltså skriv ut spegelvänt. Använder du mörk värmeöverföringspappret behöver du inte skriva ut spegelvänt.

Notera att det inte är hög färgåtergivning som avgör hur bra trycket bli i slutändan utan mycket kommer hänga på själva värmeprocessen och vilket värmeöverföringspapper du kommer använda. Däremot ska det dock poängteras att om inte färgåtergivningen på utskriften blir bra så kommer inte resultat heller bli bra även om själva värmeprocessen/ värmeöverföringspapper är avgörande faktorn till hur fint det kommer bli. 

Steg 5: Applicera bild på tygpåse och börja pressa

Sådär nu antar vi att du har du din bild utskriven och färdig att användas för tryck.

Tryck på ljus bakgrund med ljus värmeöverföringspapper

 1. Applicera din tygpåse på din värmepress.
 2. Pressa tygpåsen utan tryck i 13–16 sekunder. Detta för att du ska få ut så mycket fukt som möjligt.
 3. Applicera din bild på önskad position på tygpåsen med bilden riktad MOT tyget, papprets baksida ska vara vänt mot dig. Applicera kraftpapper över bilden. Låt pressa med värme i ca 13–16 sekunder. Frigör värmepressen och ta sedan bort värmeöverföringspappret.
 4. Applicera kraftpapper ovanför den färdigtryckta tygpåsen och låt pressa igen med värme i ca 13–16 sekunder. Frigör värmepressen och ta sedan bort kraftpapperet. För att göra så att trycket får ökad hållbarhet bör du stretchar lite lätt på tyget (dra lite lätt på tyget med två händer från varje sida)
Video: Exempel, hur det fungerar att pressa en T-shirt med ljust bakgrund

Tryck på mörk bakgrund med mörk värmeöverföringspapper

Processen här är exakt samma som ovan utom i steg tre. Här ska du i stället ta avlägsna din bild från värmeöverföringspapperet (den är ju tvåsidigt) och sedan applicera bilden på önskad position på tygpåsen. Bilden ska alltså nu vara vänd mot dig så att du ser den klart och tydligt. Applicera sedan kraftpapper över bilden. Låt pressa med värme i ca 13–16 sekunder. Frigör värmepressen och ta sedan bort värmeöverföringspappret.

Fortsätt sedan med steg fyra ovan.  

Video: Exempel, hur det fungerar att pressa en T-shirt med mörk bakgrund

Strykjärn
Ska du använda strykjärn, se till att slå av ångan då detta inte behövs. Vid strykning pressa värme i ca 13–16 sekunder. Undvik att stryka (röra fram och tillbaka). Pressa så du täcker varje yta, varje yta ska pressas i ca 13–16 sekunder.

Video: Exempel, hur det fungerar att pressa en T-shirt med strykjärn

Hoppas nu att denna guide gjorde dig lite klokare för nu kan du själv enkelt fixa en tygpåse med tryck helt själv.

Gillade du denna artikel? I så fall gå till vår Instagram eller Facebook och gilla/följ oss för mera intressanta uppdateringar.