Människor bedömer hur cool du är av din tygpåse

Spread the love

Tygpåse definierar vem du är! Folk spanar in din tygpåse och bedömer dig därefter!

Tidningen New york Post har en intressant artikel av Molly Shea om tygpåse och bäraren av tygpåsen. Där menar man på att tygpåsens design, mönster och logo definierar vem du är som person.
Där intervjuar man även en del person om deras tygpåsar.
Original artikeln finns att läsa på nypost.com

Artikeln inleder med att vi ska glömma design jättarna och dess betydelse på samhället. Idag är det alltså canvas tygpåsar som gäller. På gatorna i New York är alltså canvas tygpåsen den ultimata statussymbolen för den moderna människan. Allt i från studenter till lunchbärande pendlare går idag runt med påsen oavsett var man går, tygpåsen finns överallt idag i samhället.
De förekommer som presentpåsar vid evenemang, som present när du prenumerera på tidningar och även hos New Yorks hetaste affärer. Företag är smarta och inser potentialen att förvandla kunder till en arme av varumärkes ambassadörer- detta genom att ersätta den kontroversiella plastpåsen/papperspåsen till tygväskor med företagets logo tryckt på den. Genom att släpa runt tygpåsarna överallt blir man en levande reklampelare för företag där konsumenter berättar för världen var de handlar, musiken de lyssnar på, boken de läser eller dess politiska lutningar.

Från kund till reklamplanerare

Ett exempel på lyckad marknadsföring är hur den amerikanska tidskriften  ”New Yorker” lanserade sin egen tygkasse för sina prenumeranter. Tygpåsen är designad i en ganska så standard format men med väldigt modern fint tryck med företagets logo på. Tygpåsen blev snabb en succé bland folk som på ett sätt för bäraren att visa upp sina stora läsvanor.

”Ibland, säger tygpåsebärare- och arbetsterapeut Lea Tsao, ”Jag tänker,” Åh, (människor kommer att) tro att jag är en intellektuell snobb! ” Men det hindrar inte New York bon, 30, att bära den runt staden. ”Det är funktionellt”, säger hon. ”Det fungerar.”

En annan New York invånare, Ann Wadsworth, 27 år, tvekar absolut inte att bära tygpåsen. Hon har ett gemensamt New Yorker-abonnemang med sin rumskamrat, så de två turas om över vem som får ta påsen varje morgon. ”Vi var superglada över denna tygpåsen,” säger affärsutvecklaren.

Sedan har vi andra som väljer sina tygpåsar för att stödja ett mindre populär märke, man ger stöd!
Diana Williams, 34 år, bär en tygpåse som hon fick av sitt förra arbetsgivare- Brigadeiro Bakery, som säljer brasilianska bakverk. ”Jag älskar bageriet, jag älskar kocken, jag älskar maten,” säger hon, så hon är glad att tjäna som en lite reklam pelare.
Dessutom gillar hon att bli stoppad av brasilianare som undrar var de kan hitta butiken. ”När andra brasilianare ser det,” säger hon, ”det påminner dem om Brasilien”

Professor Beth Dincuff Charleston i modehistoria i Parsons, placerar ursprunget till statusen med tygpåse i mitten av 1990-talet, då de gavs bort som vaggpåsar på mode fester. Lika med tiden som presentkulturen växte, säger professorn, fyllde PR-och marknadsföringsavdelningar tygpåsar fulla med ta-hem-gratis grunkor.

En annan menar att tygpåse är ett billigt men attraktivt marknadsföringsknep.
”Det var på en Roberto Cavalli-fest på Met som heter Wild och tygväskan var fantastisk. Jag har sett folk gå runt med den ett tag, och jag var ’Åh, den personen var på festen’”, säger Charleston. Festplanerare började syna tygpåsarna och insåg att de hade ett andra liv.” Från den punken, säger hon, att varumärken började omfamna tygpåse som en ”plats att sätta en logotyp utan att spendera så mycket pengar.”

Vidare menar Charlestone på att tygkasse sänder ut signaler till andra runtom. Hon upplever detta genom sina design elever hos Parson där många bär runt med skolans tygpåse som dem fått.
”Det här är studenter som har de senaste Louis Vuitton-väskorna… och de bär nu tygkassar” och tillägger att vissa till och med bär en mindre designerväska inuti sin tygpåse. ”Det är en statussymbol; det är en identifierare, säger hon. ”Det finns en känsla av stolthet, coolhet och frihet.

Vissa använder tygpåsar med tryck som ett sätt att skicka sitt eget meddelande till samhället, helt utan varumärken.

Konstnären Jeannine Ortiz, 33 år, är förälskad i hennes ”Records Before Rent” -tygväska så mycket att hon köpte en andra efter att den första gick sönder. Väskan tillverkades av en lokal musikbutik men företagets namn finns inte med. Ortiz, som är bosatt i Bushwick, säger att hon hoppas att påsen uppmuntrar människor att köpa vinyl och lyssna på bra musik. Hon får även ofta kommentarer från andra musikfans. ”Även när jag är på min cykel,” säger hon, ”har jag fått kommentarer på min tygpåse. Någon skrek till mig”: ”Jag gillar din väska!”.

Från kund till influenser

Tygpåse är även det ett verktyg för företag att förvandla kunder till influenser, detta speciellt för unga driftiga företag. Ett exempel är varumärket ”Outdoor Voices” som säljer plagg för aktiv livsstil. En av deras mer lyckade kampanjer är dess ca 950 kr leggings där en speciell tygpåse ingår i köpet. Varje tygkasse har företagets logotyp som periodvis uppdateras med nya stilar och färger.  Enligt grundaren Tyler Haney är detta en sport för de mest trogna kunderna- de gör vad som helst för att samla på de nyaste tygpåsarna. Detta innebär alltså att man måste köpa kläder för att få tygpåse som inte finns att köpa. Medan artikeln inte nämner något kan vi anta att det är först till kvarn eller tidsbegränsad erbjudande.

Tygkasse ja tack men nej tack för reklam

Vissa ser tygpåse med för stor företagslogo som något fult. Outdoor Voices evenemangsplanerare Janique Bailey menar på att det är okej att vara reklamplanerare om det är företaget man jobbar på. Jobbar man dock inte där kan det anses fult. Det blir ungefär som att man tex. går på yoga varannan dag och väljer att tatuera företagslogot på pannan så andra vet att du går på yoga, att vara en vandrade skylt är inte en personlighet.
(kan tilläggas att det kan vara ok med företagslogo om det är en varumärke som man ser som coolt eller fräscht).

Vidare menar Elizabeth Endres, 25, medgrundare till fitnessbloggen ”Sweats and the City” att även tygpåse kan enkelt bli omodern. ”Det var några av de första som vi använde, och nu är de föråldrade”.  Elizabeth menar på att hon föredrar subtila, välgjorda canvas-typåse, som den som hennes medgrundare och Gramercy rumskamrat Dale Borchiver, 27, plockade upp vid ett evenemang för den nya fitnessstudio SoulAnnex. ”Vi gick till en förhandsgranskning innan gymmet öppnades, så när de gav oss dessa tygpåsar så var folk som,” Åh, gode gud!, har du provat det? ”, Säger Borchiver om den exklusiva nya tygpåsen. ”Det skapade en liten konversation, vilket fick mig att känna mig cool.”

Slutsats! Tygpåse är cool, stilmedveten och går från att vara en företagspåse till en trendig mode accessoar.