Tygpåsens /tygväskans historia

Spread the love

Tygpåsens dokumenterade historia i västvärlden sträcker sig ända från 1700 talet. På den tiden var inte tygpåse synonymt som en praktisk tygpåse, utan mer menad som ”någonting som man bär runt med”. Det vill säga påsen kunde vara i vilken form som helst och av vilket material som helst.
Det var inte förrän under 1900 talet som tygpåse blev mer alldagligare och faktisk definierad som just tygpåse.
För att gå djupare i hur tygpåse gick från att vara ”något som man bär runt med” till just dagens tygpåse får vi gå tillbaka till 1944 och besöka företaget LL bean. Företaget hade som mål att lansera en speciell tygpåse (kallad boat bag) där det ursprungliga syftet var att bära is under utflykter och för arbetet. Dessa påsar blev så populära att tidningsbud börjande använda dessa. Många människor, speciellt kvinnor blev helt förtjust i tygpåsen pga. av enkelhet, styrka och funktionalitet. Det spred sig snabbt och tygpåsens massproduktion började ta fart. Tygpåse började marknadsföra i princip överallt. Människor överallt började använda tygpåse som en praktisk påse. Man använde den som en enkel väska där man kan fylla i många saker, vilket var perfekt som resväska som själv inte tog utrymme eller vägde mycket.

Marknaden för tygpåsar började bli större och man gick självklart strax över till att även tillverka väskor av läder. Under 1950 talet var tygväskor överallt, tygväskorna började få lite mer fartn och kvinnor använde nu väskorna som handväska. På den tiden var dock tygväskor inte synonymt som en modeaccessoar. Det var istället mer en praktisk och funktionell väska. Kvinnor blev helt förtjust i tygväskor just på grund av det praktiska och funktionella.
Ca 10 år senare började tygväskorna forma sig och få mer design. Det var inte förrän 1960 som Bonnie Cashin lanserade sin egen kollektion av tygväskor. Bonnie kallade sin kollektion för ”Cashin Carry Tote Bags”. Tygväskorna var utsmyckade och mycket mer stiligare än den konventionella tygpåsen. Detta tilltalade kvinnor som ville ha både stil och praktik. Värt att nämna är att tygpåsen fortfarande under denna tid inte var uppmärksam som modeaccessoar- utan mer som en praktisk resväska.
Under 1990 talet började tygpåsen igen ta fart då mer och mer designer börjar lansera sin egen kollektion.

Idag avvänds tygväskor fortfarande oftast mest av kvinnor men även hos män i alla åldrar då tygväskor nu kan skapas i en mängd olika former, storlekar, färger och material.  Dessutom anses det vara ett miljömedveten alternativ till plastpåsar även om de flesta köper en tygpåse/tygpåse som just en praktisk, funktionell, lättviktig och stilig modeaccessoar.