Tyngdtäcke vad är det?

Spread the love

Här är anledning till varför du behöver införskaffa tyngdtäcke

Tyngdtäcke är just nu en rätt så het produkt. Om du besöker din lokala butik som säljer produkter för hemmet så är chansen ganska stor att du hittar tyngdtäcke bland de mer traditionella täckena.
Men vad är egentligen tyngdtäcke och varför är det så inne just nu?

Tyngdtäcke är som namnet antyder ett tungt täcke, ett tungt täcke oftast fylld med plastpellet, glas/polypropenplastpärlor eller annat tungt material.  Detta resulterar till en krameffekt ( man känna av att någon kramar en när man sover) som resulterar i lugnande effekter. Själva iden med tyngdtäcke är att använda principen DPS (Deep Touch Pressure) för att förbättra avkopplingen. För de som lider av sömnsvårigheter eller har problem att sova länge (minst 6 timmar) är tyngdtäcke därför ett bra första steg och enligt många (som använt dessa täcken) ett måste som ett första steg innan man testar på andra lösningar. Visserligen finns det relativ lite studier som visar att tyngdtäcke faktiska hjälper mot sömnlöshet men kollar man på diverse recensioner från folk som införskaffat sig tyngdtäcke så verkar det faktisk fungera på majoriteten medan en väldigt liten procent anser att det inte ger något större effekt.

Att tyngdtäcke är relativ inne just nu kan mycket bero på de nya studier som gjordes så sent som för något år sedan vilket ha lett till en större efterfrågan. Går man och kolla på studien från jscimedcentral så noterar studien att av de 31 deltagare som deltog så har samtliga fått en lugnare nattsömn och längre kontinuerlig sömn.

Vem behöver tyngdtäcke?

Till en början var tyngdtäcke tänkt för folk som har diverse symptom som resulterar i sömnproblem, dessa innefattar folk som lider av:

  • ADHD
  • sömnlöshet
  • rastlösa ben (RSL)
  • ångest
  • autismspektrumtillstånd (AST)
  • sensorisk processförmåga (SPD)
  • depression
  • Stress

Idag är tyngdtäcken nästan vardagliga och marknaden försöker nu marknadsföra produkten till vanligt folk för en god/bättre nattsömn.

Vilket tyngdtäcke ska man välja?
Tyngdtäcke kommer i många varianter och från olika tillverkare. Vissa är bättre än andra, däremot är det viktigt att du väljer rätt tyngd på täcket. Regeln är att du ska välja ett tyngdtäcke som är 10% av din total vikt. Genom att använda en filt som är ungefär 10 procent av din kroppsvikt kommer det ge en känsla att filten kramar dig när du sover. Att bli kramad kommer hjälpa dig att sova bättre och tillräckligt.

OBS! spädbarn och små barn ska helst inte använda tyngdtäcke!