Vad heter tygpåse på engelska?

Spread the love

Vad är tygpåse på engelska?

Tygpåse på svenska har många namn: tygkasse, flergångskasse, flergångspåse, shoppingpåse eller strandpåse. Det vanligaste i folkmun är tygpåse och tygkasse.

På engelska, om man använder Google translate med nyckelordet: ”tygpåse” får man fram ordet ”tote”.
Skriver man i stället in rubriken ”Vad heter tygpåse på engelska?” på Google sök får vi mera alternativ.
Tygpåse på engelska har nämligen olika namn, detta inkluderar: tote bag, tote fabric bag, fabric bag, canvas bag, shopping bag, all bag. Ska man vara mer precis är tygpåse på engelska oftast synonymt med: fabric tote bag eller canvas tote bag (oftast tygpåse med tryck).

Varför översätter Google translate ”tygpåse” på svenska till enbart ”tote”? Anledningen kan vara att tote är den mest rätta definitionen till tygpåse på engelska. Detta innebär däremot inte att tote är lika med tygpåse. Anledningen är att ordet är alldeles för bred och täcker förutom påsar även väskor som både inte alls är tillverkad av tyg. I detta fall kan t.ex. läderpåse, läderväska, syntetiskt material eller annat material ingå i kategorin tote.

Tote på engelska är synonym med men behöver alltså inte vara lika med tygkasse. För att förstå begreppet får vi gräva oss djupare i ämnet. Historiskt sätt har den engelska språken förknippat tote som en enklare men rymlig påse/väska som är lämplig att bära massor med saker. En tote påse är alltså en stor påse eller väska med handtag. Tote bag har alltså ingen direkt förknippning med tyg mer än att det ska vara en påse/väska som är rymlig. Dessutom härstammar ordet tote från Västafrika från Kikongo (Kongo) språket, ett bantuspråk som talas av Kongo- och Ndundu-folket. ”Tota” betyder ”plocka upp” och ”Kimbundu tuta” betyder ”bära, lasta på”. Detta utvecklades och runt 1900 talet började ordet tote dyka upp i den engelska språket. På den tiden var tote synonym med den påsen tidningsutdelaren använde för att förvara sina tidningar för utdelning. Den var stor och rymlig och tillverkad av tyg.

Ska du söka efter tygpåse på internet på engelska kommer du alltså få använda olika begrepp för att få fram bästa resultat. När vi själv testar med nyckelordet ”tote” får vi fram både väskor och tygpåsar i både tyg och läder i varierande storlekar.
Skriver vi däremot in ”canvas tote bag” på sökmotorn Google, får vi en massa träffar på tygpåse med tryck.
En sista försök med nyckelordet ”fabric tote bag” och vi får en massa träffar på tygpåsar, med och utan tryck, men även på tygpåsar med annat material än tyg, dock i mindre skala än nyckelordet ”tote”. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att ”fabric tote bag” är det engelska ordet som ger bäst träffar för svenska ordet ”tygpåse”. Däremot har många återförsäljare använt olika namn för tygpåse, allt från tote/fabric tote bag/canvas tote bag som namn för just tygpåse.

Vill du veta mer om tygpåsens historia är du varmt välkommen att läsa artikeln.

Snygga tygpåsar,tygkassor
Snygga tygpåsar,tygkassor