Sex fördelar med tygkasse

Tygkasse och dess sex fördelar

Spread the love

Återanvändbara shoppingpåsar är inne och engångspåsar ute. Idag är tygkassen den bästa alternativ du har till plastpåse.  Den som använder tygkasse är oftast associerat med att vara både stilmedveten och miljömedveten, men för många som en MYCKET praktisk påse att ha med överallt.
Chansen är stor att du redan idag använder en tygpåse som shopping väska, om inte så är chansen stor att du kommer att göra det inom närmsta tiden.

Här har du SEX fördelar till varför du ska använda tygpåsen

  1. Tygpåse är billigare i längden än plastpåse. Till skillnad från plastpåse som används 1-3 ggr innan det slängs har tygpåsen en längre livslängd. En tygpåse kan du använda om och om igen i många år. Visserligen kostar tygpåse mer, men är en engångskostnad som du vinner i längden.
    Notera om en plastpåse kostar 2 kr och du köper 2 ggr per vecka som genomsnitt så hamnar vi på 4 kr/vecka.
    Alltså kostar det dig ca 192 kr i påse avgift/år. Du sparar alltså in dina pengar redan från den tolfte månaden om du köper en tygpåse för det priset.
  2. Tygpåse är hållbart. Tygpåse har högt slitage styrka då den oftast är tillverkad av bomull som i sin tur oftast är vävd med tuskaft tekniken. En teknik som används vid vävning för att göra tyget starkare. Tuskaft räknas tillsammans med kypert och satin till de tre grundläggande bindningarna för vävning. Av dessa tre ger tuskaftet den tätaste och slitstarkaste bindningen, därav en självklar teknik applicerad vid tillverkning av tygpåsar.
    En tygpåse kan hålla i flera år, t.o.m. i decennier utan att gå sönder. Skulle det gå sönder är det enkelt att lappa ihop.
  3. Tygkasse är en miljövänligare alternativ än plastpåsen. Tillverkning av tygpåse är oftast gjord av hampa eller bomull som är förnybara källor. Bomull tillverkas med låg miljöpåverkan och kan ganska enkelt återvinnas och därmed fri från mikroplast. Själva tillverkning av bomull tar mer energi än tillverkning av plast, men använder man tygkasse många gånger blir miljöpåverkan mycket mindre än plastkasse.
  4. Den är tvättbar. Liksom allt annat tygrelaterad material (t-shirt, jacka, byxa osv.) är tygkasse 100% tvättbar, dessutom krävs det ingen speciell vård. Det kan kastas i tvättmaskinen med resten av tvätten utan att skada tyget i större grad.
    Använder man tygpåse mycket för att ersätta plastpåse för shopping hos livsmedelsaffären är det särskilt viktigt att det är tvättbart. Matläckor och fläckar kommer att ske i ganska hög grad och att tvätta sin påse då och då är ett måste om man vill vara hygienisk (vem vill inte vara det?). Vid tvätt elimineras överföring av bakterier när påsen återanvänds på en efterföljande shoppingrunda.
  5. Den är en naturlig vara. Som nämnt ovan är tygpåse en miljövänlig alternativ till plastkasse. Stora delar beror givetvis på att materialet den är tillverkad av (oftast bomull/hampa) är naturligt och kan förbrännas utan att ge ifrån sig några större biverkningar mot naturen.
  6. Den anses idag vara en modeaccessoar. Tygväskor finns idag i flera färger, stilar och tryck. Anledningen är att tygpåsen är enkel att designa och enkel att utforma då mycket av materialet är mjukt, bomull. Liksom canvas tavlor är tygkasse väldigt mottaglig att användas för att trycka mönster på då materialet suger in bläck relativt bra utan att blöda vid tvätt.  
    För vissa symboliserar tygväskan även sin egen klädstil.